Мутафчиев: Няма спрени пари по ОП „Транспорт”, има риск
Мутафчиев: Няма спрени пари по ОП „Транспорт”, има риск / cнимкa: Sofia Photo Agency

Брюксел не е спрял парите по Оперативна програма „Транспорт”, заяви за Дарик министърът на транспорта Петър Мутафчиев. По-рано от ЕК съобщиха, че няма да осъществяват плащания по програмата, докато не се уверят в прозрачността на работата на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Мутафчиев обаче беше категоричен, че това съобщение има предупредителен характер и парите от структурните фондове все още не са засегнати.

„Спиране на плащания по програмата „Транспорт” – такова нещо до нас не е пристигало като информация”, каза министърът. В писмото са описани някои рискови моменти спрямо Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. И отново са повторени няколко неща, които трябва да се направят, обясни Мутафчиев. „Ясно трябва да се покаже, че въпросът с конфликта на интереси е преодолян. Трябва да се направи екшън план, това вече е направено, по отношение проверката на ИСПА и съответно одит да провери работят ли системите, които да предпазват работата на фонда от конфликт на интереси или определени корупционни практики, включително в това писмо е споменато, че ако това нещо не бъде направено в кратките срокове, има риск по отношение на пътните проекти, които са по програма „Транспорт”. Имаме притеснения – ние също сме го заявили още преди месец, че трябва бързо да се действа, за да може Фондът да получи своята акредитация и да започне работа”, обясни транспортният министър.

Ето какво още каза Мутафчиев:

От една страна, ЕК казва, че няма да осъществява плащания по ОП „Транспорт”, а вие казвате, че писмото има предупредителен характер и има риск.

Да, така е, ще го предоставя на г-н Костов със специален превод, за да стане ясно за какво говорим и не бива да се спекулира с това.

Да разбираме, че няма да се осъществяват плащания, докато от наша страна не дадем гаранция на Брюксел?

Нито един проект няма да допуснат, ако не изпълним тези ангажименти. Нямаме заявено спиране на финансиране по програма „Транспорт”. Ясно е казано, че ако Фондът не съумее да изпълни своите ангажименти, ще има риск и тогава ще бъдат спрени средствата от порядъка на близо 1 млрд. евро.