Моллов: Трябва да разширяваме пазарите си на вино на Изток
Моллов: Трябва да разширяваме пазарите си на вино на Изток / netinfo

Рекорден брой участници – 51 български производители на вино – ще участват в дегустационните конкурси на предстоящото изложение „Винария 2008” в Пловдив. Това съобщи председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Той уточни и че заради скандалите предишни години, този път са въведени нови правила за дегустационните комисии, които да не позволяват манипулиране на резултатите. Износът на българско вино запазва темповете си от минали години, сочат още данните на камарата.

За деветте месеца на миналата година са изнесени 857 000 хектолитра вино, което е с 21% повече от същия период на 2006 година. Две трети от експорта отива по традиция за Русия. Според Пламен Моллов обаче трябва да разширяваме пазарите си на Изток, където има потенциал за това, за да не се поставя винената ни индустрия в зависимост само от един голям сега пазар

Правят се сондажи и надявам се в следващите години износът на български вина в страни като Китай и Виетнам, където това е една нова култура за тях, да се разширяват, каза Моллов и допълни: „Те са такива пазари, че, както се казва, всеки китаец да изпие по чаша вино – това е достатъчно за цялото производство на България.”

Голяма част от средствата, които предстои да получим за развитие на винения ни сектор от ЕС през следващите 7 години, също ще се използват за промоция на българските вина, обясни Пламен Моллов. По думите му българската позиция е през първите години от получаването на средствата те да са по-малко и после да нарастват поетапно, защото в началото усвояването е по-трудно. За следващата година е предвидено да заявим в Брюксел сумата от 15,6 млн. евро, които до 2014 година ще нараснат на 26,8 млн. евро.