Миков: Правителството скоро ще въведе и данък „цървули
Миков: Правителството скоро ще въведе и данък „цървули / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на БСП Михаил Миков прогнозира, че правителството скоро ще въведе и данък „цървули".

Повод за недоволството на лидера на социалистите станаха приетите на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се налага изменението на още пет данъчни закона.

Приетите промени в закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат въвеждане на т.нар. данък „градина", чрез който ще се облагат с данък малките дворове и ниви. Финансовото министерство предложи промени в Закона за местните данъци и такси, с които от началото на 2016 година да се облагат с данък и селските градини, и малките ниви.

В момента от данък върху имота са освободени всички земеделски земи и горите, с изключение на застроените терени. Искането на финансовото министерство обаче е вече данък да не се плаща само за земеделски земи и ниви извън строителните граници на населените места.

Междувременно мнозинството в пленарната зала отхвъли направените предложения от лидера на БСП за промени във връзка с прогресивното подоходно облагане.

„Гласувах против предложения от правителството законопроект, защото с един законопроект беше направен опит да няма пълноценна дискусия в НС за това накъде върви България. В България сметката плащат бедните, а дясното управление и фамилиите около него консумират и пият 12-годишното си уиски, със сьомгата, хайвера, а хората нямат възможност да пращат децата си на училище. Вие затвърждавате политиката на вдигане на данъци. Както вдигнахте данъците на хората с минимална заплата - около 300 000 души. Така сега връщате спомена за това, което направихте през 2010 г. - данък „колиба", сега данък „градина", утре данък „цървули". Все повече хора разбират, че тази политика не води България доникъде, че ще доведе хазната дотам, че да вземете на босия цървулите и да ви се наложи да взимате нови и нови кредити, за да загробите България", каза още Миков.