Меркел ще работи активно, за да се постигне план в помощ на Гърция
Меркел ще работи активно, за да се постигне план в помощ на Гърция / снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че ще работи активно с европейските си партньори, за да се постигне план за подпомагане на Гърция, който съчетава европейски двустранни помощи и намесата на Международния валутен фонд (МВФ), както и за затягане на клаузи в европейските договори, предадоха световните агенции.

"Ще се ангажирам активно за успеха на такова решение, което обединява средства от МВФ и двустранни помощи", заяви Меркел в изслушване пред германските депутати, цитирана от АФП.

Испанското председателство работи за постигането на "европейско решение" на гръцкия проблем, заяви днес часове преди началото на срещата на високо равнище на ЕС испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, пише БТА.

"Постигнато е разбиране, че е необходимо на Гърция да й бъде оказана помощ", каза днес източник от Брюксел, пожелал анонимност. Според него от позицията на Германия ще зависи само обемът на участие на МВФ в европейския пакет.

Гърция ще бъде принудена през следващите седмици да се обърне към Фонда за кредити, ако на започващата днес среща на високо равнище в Брюксел не бъде приета конкретна програма за извънредна помощ за Атина, съобщи днес аналитичният отдел на американската банка Голдман Сакс (Goldman Sachs). Според негови данни размерът на стабилизационния кредит на МВФ ще бъде 27 млрд. долара и ще бъде предоставен в продължение на 18 месеца.