Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред Бундестага, че страната й полага всички усилия Гърция да остане член на еврозоната.

"Аз все още имам надежда. Където има воля, има и начин. Ако политическите лидери на Гърция покажат такава воля, все още има възможност за постигане на споразумение", заяви Меркел.

Гардиън: Излизането на Гърция от еврозоната би било трагедия за Европа

"Гърция се превърна през последните пет години в пример за нашата солидарност", заяви ръководителката на правителството, но подчерта, че тази солидарност е свързана с тяхната собствена отговорност.

Меркел даде за пример Ирландия, Португалия и Испания, които са приключили своите програми и "стоят здраво на краката си". "Те използваха своя шанс. Гърция започна добър път, който все още не е завършен", каза канцлерът. Меркел направи изявлението си непосредствено преди срещата на финансовите министри на еврозоната в Люксембург.

Грекзит застрашава Европа и световните пазари

Гърция има две седмици за постигане на сделка за дълга си или ще се изправи пред фалит заради 1,6 млрд. евро, които дължи на МВФ. Страната вече забави плащането на 300 млн. евро, които обеща да ги възстанови на МВФ до 30 юни.

Меркел Германия полага всички усилия Гърция да остане в еврозоната (ВИДЕО)
netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле

Главният преговарящ на Гърция и заместник-министър на външните работи Евклид Цакалотос заяви пред радио Би Би Си, че всяка програма трябва да бъде икономически изпълнима.

"Преди няколко седмици ние представихме нашите идеи, които си мислехме, че ще бъдат обща основа за преговори. Ние бяхме с компромисно настроение, защото предложихме идеи, които бяха много близки до техните. Можем да правим бъдещи компромиси, можем да търсим допирни точки, но крайният продукт от реформите, бъдещото финансиране и инвестиционната програма, трябва да бъде икономически осъществим", заяви зам.-министърът. Той отбеляза, че страната трябва да бъде в състояние да спазва фискалните си обещания.

По-рано гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че страната има "политически и морален дълг" да постигне споразумение с кредиторите за дълговата криза. Но той смята, че на срещата на финансовите министри е малко вероятно да се вземе решение.

В замяна на по-голямо финансиране, кредитори искат още реформи от Гърция. Но управляващата партия СИРИЗА се съпротивлява на тези изисквания, а нарастват разговорите за безизходицата и страховете, че Гърция може да фалира. Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) може да предоставят нови средства на Атина, но в замяна настояват за реформи и строги икономии.

Вчера Централната банка на Гърция предупреди, че страната може да тръгне по "болезнения курс" към излизането от еврозоната и от ЕС. Тя също предупреди, че забавянето на икономическия растеж на страната ще се ускори без сделка. Банката посочи, че около 30 млрд. евро са били изтеглени от гръцките банкови депозити в периода между октомври и април.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас ще пътува до Санкт Петербург за Международен икономически форум в Русия днес. Очаква се той да проведе разговори с президента Владимир Путин утре.

Кореспондентът на Би Би Си Крис Морис смята, че както Гърция, така и нейните кредитори чакат другата страна да направи компромисната стъпка и през цялото време рискът от погрешна преценка и прекалено дългото чакане расте.

Напрежението между двете страни стана ясно във вторник по време на пресконференция на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Юнкер, който е приеман като симпатизант на гръцкото правителство, заяви, че Атина носи отговорност за застоя. Той обвини правителството, че казва на гръцката общественост неща, които не съответстват на истината.

Източник: БГНЕС; снимки: БГНЕС