Мавродиев: Дянков имаше грешки, но за него вече или добро, или нищо
Мавродиев: Дянков имаше грешки, но за него вече или добро, или нищо / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Мавродиев: Дянков имаше грешки, но вече или добро или нищо
61528
Мавродиев: Дянков имаше грешки, но вече или добро или нищо
  • Мавродиев: Дянков имаше грешки, но вече или добро или нищо

Със сигурност може да посочим списък с грешки на финансовия министър Симеон Дянков, но вече за него е валидна максимата: „или добро, или нищо". Това заяви в интервю за Дарик председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Шефът на КФН неведнъж е отправял критики към Дянков, особено в политиката му за управлението на Сребърния фонд и фискалния резерв. Мавродиев призна, че в момента резервът е на много ниско равнище - 3,9 млрд. лева, и бе категоричен, че една от задачите на новия министър на финансите е да попълни липсите.

Мавродиев бе категоричен, че „аплодира" избора на премиера Томислав Дончев да поеме финансовото министерство, а Лиляна Павлова - вицепремиерския пост. Пред Дончев основната задача е увеличаване на доходите и ускоряване на растежа, смята още Мавродиев.

„Добро решение от премиера, който за пореден път показва, че в точния момент може да взема правилни решения", коментира Мавродиев. На въпрос на Дарик дали Дянков е жертвал микроикономиката на страната в името на това да запази макроикономическата стабилност, шефът на КФН каза, че не му се иска да започва веднага след уволнението на Дянков негативни коментари, защото уважавма максимата, че за хората, паднали от една позиция, не трябва да се говорят лоши неща. „Или както се казва в онази максима - или добро, или нищо", допълни той.

„Със сигурност бихме могли да посочим списък от грешки на господин Дянков в управлението на финансите - и макро-, и микроикономическите политики в страната и със сигурност има такива грешки по отношение на това, че с доста свои политики той затрудни малкия и среден бизнес, създаде известни проблеми, които тепърва трябва да бъдат решавани от новия министър", каза още Стоян Мавродиев.

По думите му заслуга на правителството и Дянков е, че се е запазила макроикономимческата стабилност, че България е една от най-добре стоящите държави по отношение на макроикономическите показатели.