Масови проверки във връзка с наредбата за етикиране на автомобили
Масови проверки във връзка с наредбата за етикиране на автомобили / netinfo

Комисията за защита на потребителите започва проверки за спазване на изискванията на Наредбата за етикетиране на нови леки автомобили за разхода на гориво и на емисиите на въглероден диоксид, съобщиха от комисията.

Досега резултатите от мониторинга на комисията показват, че такава информация или липсва, или е изписана с много ситни букви, което е в противоречие с наредбата. Санкциите за нарушителите са в размер от 300 до 1500 лева.

Всички печатни реклами за новите леки автомобили трябва да съдържат данни за разхода на гориво и за емисиите въглероден диоксид. Те трябва да са ясно изписани и да се виждат също толкова добре, колкото и останалата информация върху разпространяваните печатни реклами.

В случаите, когато се представя повече от един модел, задължително изискване е информацията за разхода на гориво да бъде дадена за всеки един от предлаганите автомобили, или да бъде посочен редът на моделите от този с най-високия разход на гориво до модела с най-ниския.

Стойността за разхода на гориво трябва да се изразява в литри на 100 километра. Данни за разхода на гориво не е необходимо да се дават в случаите, в които печатните реклами съдържат само справка за марката, но не и отделни модели.

Посочените данни трябва да бъдат предоставени на потребителя допълнително и чрез справочник и информационно табло или монитор.

Изготвянето на справочника става на базата на данни, предоставени от производителите и вносителите на леки автомобили, и е задължение на търговците. Той трябва да бъде актуализиран поне веднъж годишно. Търговците не трябва да изискват клиентите им да заплащат тези справочници, тъй като наредбата предвижда те да се разпространяват безплатно.