Лукойл: Санкциите се отразяват на всички руски компании
Лукойл: Санкциите се отразяват на всички руски компании / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Наложените санкции от западните страни на Русия заради украинската криза, макар и насочени, засягат всички руски компании, заяви шефът на руския петролен гигант Лукойл.

Ответните мерки, прилагани от САЩ и ЕС, са насочени само срещу някои високопоставени руски представители, свързани с властта, и някои компании им принадлежат. Поради това "санкциите дават отражение върху всички компании - всички видяха как рейтингът им беше намален с една степен (от рейтинговите агенции), включително Лукойл, Газпром и Роснефт", заяви Вагит Алекперов пред в. "Ведомости".

"Това се отразява на капитализацията на компанията, на възможностите й за достъп до финансовите пазари. Някои могат да кажат, че няма последствия от санкциите, но те удрят целия свят", допълни той. Ръководителят на Лукойл, втората по големина петролна компания и първата частна в сектора, съобщи още, че е отложил емисия на облигации за есента по искане на банките.

Той уточни обаче, че настоящата криза не се е отразила на отношенията на компанията със западните държави, в които развива дейност. Украинската криза и заплахата от санкции, засягаща цели сектори от икономиката, станаха причина през пролетта за масово изтичане на капитали от Русия, отслабвайки икономиката, която вече губи ритъм.

През април рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс намали с една степен рейтинга на Русия до ВВВ- с негативна перспектива.