Лукойл не затворили бургаския Нефтохим заради огромна инвестиция
Лукойл не затворили бургаския Нефтохим заради огромна инвестиция / снимка: БГНЕС
Лукойл не затворили бургаския Нефтохим заради огромна инвестиция
71952
Лукойл не затворили бургаския Нефтохим заради огромна инвестиция
  • Лукойл не затворили бургаския Нефтохим заради огромна инвестиция

Лукойл Нефтохим" трябваше да бъде закрит заради загубата си, ако не бяха направени инвестиции в него. Това заяви собственикът на руския нефтен гигант „Лукойл" Вагит Алекперов, който е у нас заради управетилен съвет на компанията. Алекперов допълни, че след завършването на проекта, с който ще се повиши ефективността на производството, комплексът в Бургас трябва да излезе на печалба.

Новите технологии в Бургас могат да влязат в експлоатация догодина, като инвестицията е над 1 млрд. евро.

Нефтопреработвателната промишленост в Европа е в критично състояние, заяви Вагит Алекперов и припомни, че вече 12 завода са затворили врати, а други девет също са пред затваряне. "За да не застигне тази съдба и завода в Бургас, решихме да направим такава голяма инвестиция за преработка на гориво, на дизел с много високо качество. Ние смятаме да го реализираме на пазара, ето защо инвестираме в инфраструктура в Бургас за прием на танкери. След това ще реализираме това гориво на турския и европейския пазар. Всичко това го правим за нашите потребители. Надявам се, че с пускането на новите съоръжения в Бургас, той ще излезе и на печалба, защото в последно време имаме отрицателни икономически резултати - нула или на минус. При такива резултати, той трябва да бъде затворен, но при тези инвестиции не бива", каза Алекперов.

Той бе категоричен, че при доказан икономически ефект, компанията може да отвори още бензиностанции у нас, особено по новите пътища.

На въпрос на Дарик за отражението на кризата в Украйна върху бизнеса на „Лукойл", Алекперов заяви: "Традиционно присъстваме на пазара в Украйна. Там имаме голям нефтохимически завод и голяма продукция. Работим спокойно на пазара в Украйна и не чувстваме негативен ефект от новата украинска власт. Вече водим диалог с новото правителство по икономическите въпроси. В нефтохимическия ни завод работят 4000 души. Заради икономическата ситуация той е временно затворен, но всички получават заплати. Когато завършим разговорите с правителство, което се надявам да стане в рамките на два или три месеца, ние ще отворим отново завода".

Според Алекперов цената на петрола няма да падне под 80-85 долара на барел.