Лихвите по ипотечни кредити по-ниски, отколкото по времето на кредитния бум, смята банкер
Лихвите по ипотечни кредити по-ниски, отколкото по времето на кредитния бум, смята банкер / Thinkstock/Getty Images

Лихвите по ипотечните кредити сега са с около 1,5 - дори до 2 процента по-ниски, отколкото през времето на кредитния бум - годините от 2006 до средата на 2008 г., коментира пред журналисти банкерът Асен Ягодин, който бе сред участниците във форума "Шумът на парите".

Интересът към инвестиции в имоти е нараснал отново през 2014 г. и според Ягодин това е провокирано както от спада на цените на имотите, продължил няколко години, така и поради голямото количество акумулирани депозити, които в последната година вече не носят добра доходност. Това прави инвестирането в имот, било за собствено ползване или за отдаване под наем, изгодна инвестиция, коментира Ягодин. Предвид на огромната конкуренция в този сегмент на кредитния пазар, драстично се понижиха лихвените нива и те са по-ниски от предлаганите през 2007 г., посочи Ягодин.

Банкерът отбеляза, че през последните седмици са се появили дори още по-агресивни предложения с ниски лихви. Новото е, че има банки, които предлагат за значителен период от живота на ипотечния кредит фиксиране на лихвата, което е един вид протекция на ползвателя на кредита, отбеляза Ягодин. По думите му за разлика от годините преди кризата, сега клиентите използват по-голямо самоучастие в покупката на жилище и по-малък дял от стойността теглят като кредит, което води до по-здравословен ръст на кредитирането, отколкото преди кризата.

Според Ягодин чрез покупка на жилище в момента хората оползотворяват натрупани депозити в банките, които вече не им носят доходност.

При усвояване на кредит с плаваща лихва не се поема по-голям риск, но въпреки всичко за клиентите е по-комфортно, когато знаят каква ще е месечната им вноска за години напред, коментира още Асен Ягодин. Той посочи, че още по-важно от ипотечното кредитиране е да се раздвижи и фирменото кредитиране.

Когато бизнесът се почувства достатъчно спокоен, ще се повиши и търсенето към инвестиционното кредитиране, а това ще отвори нови работни места, ще даде по-голяма стабилност на доходите на домакинствата и така ще генерира и ръст при всички други кредити и банкови продукти, обясни Ягодин. За да се случи това, трябва да се подобри бизнес средата, банките са направили каквото зависи от тях с намалението на лихвените проценти, обобщи той.

Източник: БТА