Лицензират фирмите за парични преводи
Лицензират фирмите за парични преводи / netinfo

Дружествата, които извършват налични парични преводи, ще могат да упражняват своята дейност, само след получаването на лиценз за нея. Това предвиждат промените в закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи, които икономическата комисия в парламента ще обсъди днес.

Лицензиите за извършване на налични парични преводи ще се издават от Българска народна банка. В Централната банка също така ще се поддържа регистър за всички издадени или отнети лицензи. В момента такъв няма и трудно се събира необходимата информация за платежния баланс.

С въвеждането на лицензионен режим ще се намали нелоялната конкуренция, ще се укрепи стабилността на пазара на паричните преводи и потребителите на тези услуги ще получат по-голяма сигурност. Това са част от мотивите, с които правителството предлага на парламента да приеме промените.

До 15 декември всички държави от Европейския съюз трябва да приведат законодателството си в съответствие с директивата, която задължава въвеждането на регистрационен или лицензионен режим за дружествата, извършващи налични парични преводи. Целта е да се предотврати използването на финансовата система при изпирането на пари и финансирането на тероризма.