Л. Богданов: Разумната макроикономическа политика да продължи
Л. Богданов: Разумната макроикономическа политика да продължи / netinfo

България трябва да продължи да води разумна макроикономическа политика и да провежда реформи, които ще стимулират пазара и ще осигуряват добри условия за бизнес. Това са част от превантивните мерки, които можем да вземем, за да се намали ефектът от кризата у нас. Това заяви за Дарик Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч. Той е други макроикономисти бяха на следобедна среща при премиера Сергей Станишев, за да обсъдят нуждата от конкретни мерки.

„Форматът на срещата беше по-скоро тип „мозъчна атака”, отколкото формален. Не е имало представяне на пълен набор от законопроекти или други правителствени мерки. Конкретни мерки не са набелязани, но това, което се случи, е, че всеки от нас, т.е. хората извън правителството, изрази свои притеснения и даде мнение за това каква трябва да е насоката на политиката”, каза Богданов.

По думите на икономиста има някакво общо разбиране, че в момента няма съществени вътрешни нестабилности или рискове, породени от неблагоразумна вътрешна политика, така че това, което ще бъде фокус на евентуална бъдеща политика на българските институции, би трябвало да бъде по-скоро превенция на внос на рискове отвън.

„Това, което трябва да се прави, според мен, е, че България трябва да продължи да дава сигнали за това, че постоянно от една страна, ще води благоразумна макроикономическа политика, а от друга страна, ще продължава реформите, насочени към повече пазар, повече благоприятни условия за бизнеса вътре в страната”, обясни икономистът.

По думите му, при такава комбинация от политики това ще стимулира в дългосрочен план насочването на капитал и на инвестиции към икономиката и ще позволи да продължим да растем в дългосрочен план, а ако има негативни ефекти от външния свят, те ще бъдат наистина временни и косвени.