Комисията по хазарта ще събира информация за пристрастени комарджии
Комисията по хазарта ще събира информация за пристрастени комарджии / снимка: БГНЕС, архив
Комисията по хазарта ще събира информация за пристрастени комарджии
52909
Комисията по хазарта ще събира информация за пристрастени комарджии
  • Комисията по хазарта ще събира информация за пристрастени комарджии

Комисията по хазарта ще събира информация за пристрастените към залаганията. Това съобщи председателят на комисията Калоян Кръстев, който представи проект за по-модерен и ефективен надзор над хазарта. Кръстев обясни, че с влизането в сила на новия закон за хазарта от 1 юли, от когато в регистрите ще влязат и онлайн операторите, ще започне събирането на статистическа информация за пазара и за хората, които злоупотребяват със залаганията.

Кръстев увери, че лична информация за хората няма да бъде изнасяна публично, но ще се потърсят начини, за да се помогне на тези хора.

„Този проблем има и социални, и медицински аспекти, така че темата е доста чувствителна. Както хората се пристрастяват към алкохол и наркотици, лекарства, има и хазартна зависимост. Тези хора се разболяват и трябва да им се помогне, да не се оставят да си проигрят къщата, колата, всичко да разпродадат, за да залагат. Трябва да им се помогне, те сами да осъзнаят, че имат проблем и да залагат по такъв начин, че да не си провалят целия живот", каза Кръстев.

Той съобщи още, че с влизането в сила на новия закон за хазарта, с който за първи път ще се регламентират и онлайн залаганията, се очаква в хазната да се увеличат приходите с между 60 и 100 млн. лева годишно. За да може законът да влезе цялостно, се налага приемането на още девет поднормативни акта, чийто срок е до 1 октомври. Възможно е да се появи буфер във времето между 1 юли, когато влиза в сила законът, и 1 октомври, когато е крайният срок за приемането на поднормативните актове, допълни Кръстев. Все още не е ясно и как ще се облагат онлайн залаганията.

В момента у нас има 25 казина, в които се извършва игра „на живо". Всички останали места, където се провеждат хазартни игри, трябва да се наричат „игрални зали", за да не се заблуждават потребителите.

Хазартните оператори ще изготвят и анкетни карти за пристрастените играчи, а обобщените данни ще бъдат предоставяни на Държавната комисия по хазарта. Това съобщи по-късно в „Денят” на Дарик председателят на регулаторната комисия Калоян Кръстев. Анкетите ще се попълват от самите оператори и ще се предоставят на комисията чрез асоциациите им.

Кръстев не се съгласи с определението, че ограничаването на достъпа на заклетите комарджии до игралните зали е вмешателство в правото им на личен избор. Според него - хазартът създава по-особена зависимост от алкохола и наркотиците, затова не бива да се чака близки на пристрастените или самите пристрастени да потърсят помощ, а държавата трябва да реагира.