КНСБ: Няма провал в икономиката при Орешарски, има дефицит в политиката по доходите
КНСБ: Няма провал в икономиката при Орешарски, има дефицит в политиката по доходите / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Росен Плевнелиев да покани синдикатите и бизнеса за обсъждане на националните приоритети, които ще стоят пред следващото управление. Затова се обявиха от ръководството на КНСБ в декларация за политическата и социално-икономическата ситуация в страната.

Синдикатът оценява положително постигнатото съгласие за предсрочни избори и настоява настоящият парламент да довърши своята работа по важни за икономиката законопроекти.

От КНСБ не виждат провал в икономиката по време на кабинета "Орешарски", а слаби знаци за икономически растеж. Вижда се обаче и ясен дефицит по отношение на политиката по доходите, коментира лидерът на синдиката Пламен Димитров.

В декларацията се акцентира върху тежкото финансово състояние в енергетиката, спадането на преките чуждестранни инвестиции и износа, задълбочаването на проблемите с достъпа до здравни грижи, забавените реформи в образованието.

От конфедерацията апелират за отговорно поведение при доработване на споразумението за партньорство с Европейския съюз, отстояване на националните интереси при решаване на проблемите около проекта „Южен поток", нова философия при подготовката на бюджета за следващата година, както и за предварителна оценка на въздействието на всяка стартираща реформа.