Кипър въвежда строги ограничения на движението на капитала
Кипър въвежда строги ограничения на движението на капитала / снимка: Reuters

Кипър въвежда строги ограничения на движението на капитала за срок от седем дни, предаде РИА Новости. По нареждане на кипърското министерство на финансите се забранява изплащането на чекове от банките в Кипър. Недекларираният внос на валута се ограничава до 500 евро.

Плащанията с кредитни карти зад граница се ограничават до 5000 евро месечно. При пътувания зад граница се определя максимална сума, която може да бъде изнесена, в размер на 3000 евро.

По-рано Централната банка на Кипър съобщи, че най-вероятно банките в страната ще бъдат отворени в четвъртък, 28 март. Банките остават затворени вече 12-и ден на фона на усилията да бъде намерен изход от кризата, предаде АФП.

„Има индикации за това, че банките ще бъдат отворени утре, като ще има някои ограничения на капитала. Тези мерки ще бъдат ограничени, за да се позволи възможно най-голямо движение на капитала, но ние трябва да защитим и финансовата система", заяви говорителят на кипърската централна банка, цитиран от агенция Фокус.

Междувременно стана ясно, че големите клиенти на „Кипърската народна банка" ще изгубят до 80% от размера на своите депозити. Това заяви кипърският министър на финансите Михалис Сарис в ефира на държавната телевизия на Кипър, предаде РИА Новости.

„Ако говорим реалистично, то ще бъде върнато много малко", каза Сарис.
Министърът призна, че може да минат години преди да бъдат върнати депозитите на клиентите, но те може да получат около 20% от своите средства. „Това ще бъде голям удар за клиентите с депозити над 100 000 евро", каза кипърският министър на финансите. Той добави, че се работи за това банките в Кипър да бъдат отворени в четвъртък, 28 март.

Стотици милиони евро са изтеглени от Кипър чрез представителствата на кипърските банки в Лондон и Москва в периода, през който обикновените жители на страната не можеха да изтеглят от банкоматите суми над 100 евро на ден, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на гръцкия телевизионен канал „Мега".

Съобщава се, че в Кипър се чуват остри критики по адрес на управляващия Централната банка на Кипър Паникос Димитриадис, който по време на кризата разреши да продължат работа филиалите на „Банк ъф Сайпръс" и Кипърската народна банка в Лондон, заради което стана възможно тегленето на големи суми от сметките в кипърските банки в британската столица, както и чрез една от руските банки в Москва.

Същевременно изпълнителният директор на „Банк ъф Сайпръс" е бил уволнен като част от международния спасителен план за Кипър, който бе договорен между Никозия и международните кредитори предаде АФП, позовавайки се на кипърска държавна медия. Изпълнителният директор Янис Кипри е бил уволнен по настояване на тройката международни кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ.