Калфин: Заобиколиха се обществените правила за споразумението с Уестингхаус
Калфин: Заобиколиха се обществените правила за споразумението с Уестингхаус / снимка: БГНЕС
Калфин: Заобиколиха се обществените правила за споразумението с Уестингхаус
74131
Калфин: Заобиколиха се обществените правила за споразумението с Уестингхаус
  • Калфин: Заобиколиха се обществените правила за споразумението с Уестингхаус

Правителството заобиколи обществените правила с подписването на споразумението с "Уестингахус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви за Дарик бившият евродепутат Ивайло Калфин. Той бе категоричен, че ако акционерното споразумение може лесно да се развали от следващото правителство, не е трябвало настоящото да го подписва в последния момент и на тъмно.

"За мен е принципният въпрос не дали да развиваме ядрена енергетика, а след като имаме един проект, който е докаран до никъде, за който ни съдят и може да платим огромни суми, какво правим с него, преди да започнем да се ангажираме с втори проект", каза Калфин.

За него не е ясно защо по такъв начин е осъществена цялата процедура. "Според мен тя противоречи изцяло и на европейското законодателство. На практика се избира преференциално технология и партньор, без да се провежда обществена поръчка. Изборът на Уестингхаус за това споразумение, което е сега акционерно, предопределя по-нататък и евентуалното изпълнение, ако проектът се реализира", коментира той.

Според него това, което е трябвало да се случи, е да се обяви конкурс за технология, след това конкурс за изпълнител, след това да се направят финансовите сметки и след това държавата да реши дали й трябва и при какви условия този договор, което не се е направило. "Очевидно, че не е взел връх общественият интерес. Според мен е или политически натиск, или корпоративни корупционни интереси", каза Калфин.

Ако споразумението има само принципен характер и следващото правителство може да се откаже от него, защо го подписват сега тогава, пита се Калфин. "Второ, подписвайки с Уестингхаус такова споразумение, нали не очакваме, че Уестингхаус ще предложи технология, която се изпълнява от някой друг. Тук обаче предопределя и изпълнител включително", каза той.

На въпрос дали бихме могли да предположим, че този договор ощетява държавата или към момента по-скоро въпросът е защо нямаме избор, Калфин отговори: "Дали ще ощети държавата? При всички случаи проучването и анализът ще струват съответна сума, която е над праговете за обществени поръчки, така че ще има инвестиция по този договор. Но не разходът по този договор, а целият принцип и предпоставянето на един проект, който аз не съм убеден, че ни трябва и че можем да се справим с него".

Калфин посочи, че ако следващото правителство не потвърди този договор, той няма да влезе в сила. По думите му ще има разходи, свързани с проучването, но те не са най-големите. Въпросът е защо се заобиколиха нормалните публични обсъждания и правила, пита той.