Какви рискове крие пазаруването в последния момент
Какви рискове крие пазаруването в последния момент / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Какви рискове крие пазаруването в последния момент
59984
Какви рискове крие пазаруването в последния момент
  • Какви рискове крие пазаруването в последния момент

В празничните дни потребителите трябва да са особено внимателни при пазаруването в последния момент по празниците. Това посъветва Богомил Николов от асоциация „Активни потребители". За Дарик той обясни, че по стара българска традиция в навечерието на големите празници храните поскъпват, така че е препоръчително да не оставяме пазаруването за последния момент. Особено внимателни трябва да сме и при избора на фойерверки, пиратки, а също и на орнаменти за елхата и лампички.

По празниците в България има една стара традиция, която се повтаря постоянно, каза Богомил Николов: „В последните два-три дни преди празниците да има скок на някои цени. Това най-често се случва с храните. Който смята да пазарува в последния момент, може да му излезе по-скъпо. Другото типично за България около празниците е свързано с фойерверките и пиратките, при които, за зла участ, най-често се случва да пострадат деца". Родителският надзор при ползването на пиротехническите средства е задължителен. Николов напомни и на търговците, че нямат право да продават такива продукти на малолетни и непълнолетни: „Продавайки, търговецът може да стане съучастник в нещастие, за няколко лева печалба".

Много е трудно потребителят сам да прецени качествата и рисковете при покупката на лампички за елхата или за стаята, каза още Николов: „Да не се оставят включени без надзор, защото ако не дай си Боже, се получи нещо, човек няма да има възможност да реагира". Всички вносители и търговци са длъжни да продават само изпитани и безопасни продукти, напомни той. Задължително трябва да пазим касовата си бележка: „Трябва да знаем, че при инцидент, в който има щети, по закон имаме право на обезщетение".

Готови ли са обаче потребителите да гонят правата си докрай, дори и в съда. В анкета на Дарик жена сподели: „Първо ще отида на мястото, откъдето съм го купила. Би трябвало да се договорим, но ако не стане, ще пиша жалба евентуално, но зависи дали си струва. Ако поведението им ми се стори нахално, защо да не заведа и дело?!". А друга призна: „Откровено казано не. Ще мине толкова време, че..."