/ БГНЕС, архив
Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, съобщава пресцентърът на МФ. Срокът за подаване на предложения е 21 декември.
 
С промените се въвежда изискване при извършване на зареждане на течни горива чрез електронна система с фискална памет (ЕСФП), във фискалния бон да се отпечатва информация за размера на данъка върху добавената стойност, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).
 
Касовата бележка за горивото става „по-прозрачна“

Предлага се информацията да бъде изписвана на отделни редове по видове течни горива. Промяната се отнася както за търговците на течни горива, така и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет.
 
Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца.

Какви мерки за цените на горивата предлагат от Българската петролна и газова асоциация?

За привеждане на дейността на лицата, използващи ЕСФП, в съответствие с въведените изисквания е предвиден преходен период до 28 февруари 2019 г.
 

Thinkstock/Getty Images


Предлаганите промени ще засегнат задължените лица, използващи електронната система с фискална памет, като същите следва да направят разходи за привеждане в съответствие в размер приблизително на 200 лева на обект, изразяващо се в актуализиране на софтуера на системата, пише в мотивите на проекта.