Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев
Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев / Людмил Кърджилов, darikradio.bg
Делчев: България е на дъното в ЕС по цени на горивата
99626
Делчев: България е на дъното в ЕС по цени на горивата
  • Делчев: България е на дъното в ЕС по цени на горивата
Ако ДДС на горивата се намали, цените им ще паднат. Такъв ход обаче не е добро решение, защото тогава ще има повече измами. Това заяви в предаването „Седмицата“  на Дарик изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той е категоричен, че в България цените са най-ниски в ЕС, както и че се диктуват от пазарната логика и затова смята протестите срещу високите цени на горивата за неоснователни. Според него те са обясними от гледна точка на това, че по думите му от протести срещу цените на горивата са се надградили с други искания и проблеми. "Тоест започнаха от цените на горивата, което според мен и тогава, и сега беше неоснователно, преминаха към чисто социални искания, които вече са много различна тема", каза Делчев.
 
В България акциз и ДДС варират от 40-45 на сто, в някои случаи до 55 процента от крайната цена на горивата, обясни Делчев. "Ако държавата икономически предприеме мерки за намаляване на ДДС, ефектът върху крайната цена ще е ясен. Не може да намали акциза, тъй като той е на минималната граница, която ЕС е определил, за да няма нелоялна конкуренция между държавите, но ДДС-то е въпрос на собствена политика на всяка държава", каза Делчев.
 
На въпрос дали това би било добра идея, той посочи: "Ако започне масово диференциране на ДДС, ще стане много тежко събирането му и измамите ще нараснат много. И винаги би се поставил въпросът защо ДДС на горивата, а не на лекарствата, учебниците... В сектора горива сме успели да се убедим, че когато акцизните ставки между различните видове горива са различни, започват измами като един вид гориво се представя за друг. В частта ДДС това е различно, не е същото, но все пак различното ДДС, липсата на уеднаквяване създава възможности за заобикаляне и търсене на възможности за неплащане на дължимото ДДС. Така че като ме питате кое би повлияло на цените на горивата във вътрешен план, това е единствено - данъците, но не мисля, че държавата би ги намалила. Аз също не бих бил привърженик на такава мярка, поради това, че в дългосрочен план ефектът ще е различен", каза Делчев.