Кабинетът внася отново предложението за ръст на минималната заплата
Кабинетът внася отново предложението за ръст на минималната заплата / снимка: БГНЕС, архив
Правителството се извини на бизнеса за предприетото вдигане на минималната заплата
80062
Правителството се извини на бизнеса за предприетото вдигане на минималната заплата
  • Правителството се извини на бизнеса за предприетото вдигане на минималната заплата

Правителството се извини на бизнеса за предприетото вдигане на минималната работна заплата, без формалното съгласуване на това решение с работодателските организации. Извинението беше поднесено от финансовия министър Владислав Горанов на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. То беше свикано, след като миналата седмица Върховният административен съд отмени постановлението на кабинета за увеличаване на минималната заплата през 2015 година. Въпреки заявката на правителството, че няма да обжалва съдебното решение, днес вицепремиерът Ивайло Калфин съобщи, че Правната дирекция на Министерския съвет има желание да го направи. Едновременно с това кабинетът ще внесе стария проект на постановление за ново гласуване. Той предвижда вдигане на минималната заплата с по 20 лева от 1 януари и от 1 юли.

Министър Горанов се включи в заседанието на Тристранката почти в самия край, за да се извини на работодателите и да увери, че това няма да се повтори.

„Може да приемете извинения от правителствената страна, че по толкова профански начин допуснахме процедурно нарушение на правилата и несъгласуване с вас. Нещо, което не ни е цел", обясни Горанов.

Вицепремиерът Калфин аргументира едновременното стартиране на новата процедура за увеличаване на минималната заплата и преминаването към обжалване на решението на ВАС.

„Това е решение на правната дирекция на Министерски съвет, тъй като се обжалва актът на Министерски съвет от част от работодателските организации. Аз съм длъжен да направя такава процедура, която да не създава сътресения, така че затова минаваме и на тази процедура, която сега сте свидетели", допълни от своя страна Калфин.

За пореден път синдикатите поискаха изработване на механизъм за вдигане на минималната заплата, обвързан с показатели като нивото на средната работна заплата.

Част от работодателите отхвърлиха идеята да има формула за изчисляване на минималната заплата, а друга част поискаха обективни критерии, по които да става определянето й. Повечето от тях се обявиха против ново увеличаване с 20 лева от 1 юли, тъй като това щяло да намали заетостта и да увеличи сивата икономика.