Кабинетът прие началната позиция за проекта за засилен икономически съюз
Кабинетът прие началната позиция за проекта за засилен икономически съюз / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кабинетът прие началната позиция за проекта за засилен икономически съюз
48541
Кабинетът прие началната позиция за проекта за засилен икономически съюз
  • Кабинетът прие началната позиция за проекта за засилен икономически съюз

България има резерви по отношение на координирането на икономическите политики на страните членки в Евросъюза. Това коментира външният министър Николай Младенов след заседание на Министерския съвет, на което е била приета позицията на страната ни за проекта на споразумението за засилен икономически европейски съюз.

„България ще се придържа към позицията, че подкрепяме фискалната част от проекта на споразумението за засилен икономически съюз, а в частта, която е свързана с координирането на икономическите политики на страните членки, имаме все още резерви, които ще обсъдим в рамките на преговорите и вероятно ще се присъединим към тази част едва след като страната ни стане част от еврозоната", каза министър Младенов.

Той обясни, че това е началната преговорна позиция, с която страната ни влиза в разговорите с останалите държави от Евросъюза.

В началото на следващата година в Народното събрание ще бъдат внесени проекти на решения за комисиите и пленарна зала, така че да има дебат в парламента по позицията на българската страна.

Очакванията на този етап са преговорите да завършат към март догодина. Към момента има различни виждания от страните членки и към началото на януари те ще бъдат координирани в Брюксел, ще бъдат обсъдени различните предложения, които ще бъдат и от Европейския парламент, каза Младенов. Дипломат номер едно изрази надежда през януари да има възможност да се разпространи пред българската общественост вторият вариант на текста, върху който се преговаря, а през март да приключат разговорите и да има ново междуправителствено споразумение за засилване на европейския икономически съюз.