Иван Нейков: Не може да има растеж при замразени доходи
Иван Нейков: Не може да има растеж при замразени доходи / снимка: БГНЕС
Иван Нейков: Не може да има растеж при замразени доходи
76582
Иван Нейков: Не може да има растеж при замразени доходи
  • Иван Нейков: Не може да има растеж при замразени доходи

Не може да има растеж на базата на замразяване на доходите, коментира в ефира на Дарик бившият социален министър Иван Нейков. По думите му чисто статистически метод стоял зад тезата, че имаме бърз ръст на средната работна заплата спрямо темпото на увеличението й в Европа. Притеснителното според председателя на Балканския институт по труда и социалната политика е, че реално се говори само за минималната заплата и пенсиите.

"Притеснително е, че ние не говорим за политика по доходите. Реално ние говорим за две неща: с колко да мръдне минималната заплата, с колко да актуализираме пенсиите догодина. Това са двете неща, които по някакъв начин се допират до доходите. Това не е политика", каза бившият социален министър.

Той отчете, че управляващите не са имали и време да формират тази политика. "Но ако ще продължаваме само по този начин, каква ще е разликата от 2014-а или 2013 година", попита Иван Нейков.

Той бе категоричен, че не може да има икономически растеж на базата на замразяване на доходите.

По думите му е вярно и че финансовото министерство вечно вади от ръкава скрития коз за нарастването на средната работна заплата. "Само че какво се крие зад този феномен на най-бързо нарастваща средна работна заплата? Зад това се крие голямата безработица, зад това се крие уволнението на хора с минимални доходи, разширяваща се сива икономика, в резултат на което остават на работа хора с по-високи доходи, в резултат на което по един статистически начин започваме да казваме "Вижте, нараства ни бързо средната работна заплата".

Според бившия социален министър този аргумент не е подходящ. "Затова си мисля, най-малкото защото това правителство дойде с друга визия за развитието на нещата, да е правителството на растеж, а няма как да има растеж без да има ръст на доходите - на минималните, а ако щете, и на средните, но затова ни трябва нова политика по доходите", категоричен е Иван Нейков.