Иран вече няма да определя цената на петрола си в щатски долари?
Иран вече няма да определя цената на петрола си в щатски долари? / netinfo

Иран планира да спре да използва щатски долари за определяне на цените на петрола. Това каза снощи управителят на Иранската централна банка Ибрахим Шейбани, цитиран днес от АП.

"Това е планът за бъдещето, работим по него", каза Шейбани в интервю за Дау Джоунс нюзуайърс в отговор на въпрос дали Иран планира да спре да определя цените на петрола в щатски долари.

"Над 50 на сто от петролните приходи на Иран се плащат в други валути. Намаляваме дела на доларите и молим клиентите си да плащат в други валути", допълни иранският централен банкер, който е в Куала Лумпур за участие в Ислямски финансов форум, пише БТА.

Шейбани допълни, че почти всички европейски клиенти на Иран и някои от азиатските са приели да извършват плащанията във валути, различни от долара.

"Дори и да получаваме долари, директно ги обръщаме в други валути. Японците нямат нищо против да плащат в йени например", обясни Шейбани и отбеляза, че през изминалата финансова година, завършила на 20 март, Иран е спечелил над 45 млрд. долара от продажбата на петрол.