HSBC с рекордна глоба, допуснала е пране на пари
HSBC с рекордна глоба, допуснала е пране на пари / Reuters
HSBC с рекордна глоба, допуснала е пране на пари
59588
HSBC с рекордна глоба, допуснала е пране на пари
  • HSBC с рекордна глоба, допуснала е пране на пари

Третата най-голяма банка в света – британската HSBC – доброволно прие да плати почти два милиарда долара като извънсъдебно споразумение с властите в Америка, които вече цяло десетилетие ги разследват за това, че са участвали в пране на пари и са нарушавали международни споразумения, свързани със санкции срещу терористични организации.

Банката отново изрично се извини за пропуските си. Изповедта идва лично от главния изпълнителен директор на банката Стюарт Гъливър, който каза: "Ние поемаме отговорност за грешките, които сме допускали в нашето минало. Казвали сме и преди, че дълбоко съжаляваме за тези пропуски, и пак го повтаряме".

Сумата е най-голямата глоба в историята на световното банкиране. 

Споразумението за глобата от 1,9 милиарда долара (1,5 милиарда евро) беше потвърдено днес от изпълнителния директор на HSBC, който увери: "Нашата банка днес е коренно различна организация от тази, която е допуснала тези грешки в миналото. През последните две години нашето ново ръководство е взело конкретни мерки, за да се поправят пропуските и да работи съвместно с правителствените власти, за да стане ясно какво точно се е случвало".

Гъливър, който пое директорския пост в банката в началото на 2011-а, обясни, че банката е вложила почти 300 милиона долара в подобряването на процедурите.

Основните обвинения срещу HSBC са, че съзнателно е позволявала на мексикански наркобарони да перат пари през нея в продължение на десетилетия. Освен това банката е обвинена и че е търгувала с правителства, потърпевши на международни санкции, като Иран, Сирия и Северна Корея. Американското разследване разкри, например, че банката е заобикаляла правилата за прозрачност във влагането на най-малко 16 милиарда долара от Техеран.

Още през лятото стана ясно, че HSBC ще бъде глобена. Тогавашният шеф за спазване на правилата Дейвид Брадли призна пропуските пред Сената: "Отчитам значителни пропуски и добавям, че въпреки усърдните усилия на многото отдадени професионалисти тук, нашата банка не е достигнала нивото, което изискват собствените ни стандарти. Ние трябва да се учим от това и да се стремим никога да не го повтаряме".

Американските сенатори обясниха, че по време на разследването са проучени почти милион и половина документи. Сенаторите все пак благодариха на настоящото ръководство на банката за съдействието, което е оказало по време на американското разследване.

Решението на HSBC идва само ден, след като друга британска банка – Стандард Чартърд, се съгласи да плати повече от 300 милиона долара на американските власти за същите нарушения. Това прави общата глоба за Стандард Чартърд почти 700 милиона долара (или 500 милиона евро), тъй като тя вече е платила отделна глоба на властите в щата Ню Йорк.

HSBC е основана през 1865-а като "Банковата корпорация на Хонконг и Шанхай" от шотландеца Сър Томас Съдърланд. Премества седалището си във Великобритания през 1993-а, няколко години преди очакваното връщане на Хонконг под китайска власт. Според финансисти банката се е справила с банковата криза през последните няколко години по-добре от останалите световни банки и според финансовата телевизия Блумбърг, без съмнение е най-силната банкова институция в света. Според списание Форбс HSBC е шестото най-голямо частно дружество и третата най-голяма банка в света, като пред нея са само американската JP Morgan Chase и Китайската индустриално-комерсиална нанка (ICBC).