Христина Митрева е новият шеф на НОИ
Христина Митрева е новият шеф на НОИ / снимка: Sofia Photo Agency
Христина Митрева е новият шеф на НОИ
26678
Христина Митрева е новият шеф на НОИ
  • Христина Митрева е новият шеф на НОИ

Христина Митрева е новият управител на Националния осигурителен институт (НОИ). Кандидатурата й премина без дебат и беше подкрепена от 148 депутати и само един народен представител гласува "въздържал се".

Митрева, която до момента беше зам.-министър на труда и социалната политика, беше предложена за шеф на НОИ от управляващата партия ГЕРБ. Тя ще замести досегашния управител на осигурителния институт Сотир Ушев, който миналата седмица подаде оставка, като изтъкна за това лични причини.

Мандатът на новия шеф на НОИ ще бъде до май 2013 година.

Ето какво каза Митрева пред депутатите: "Моята работа ще се съсредоточи приоритетно към подобряване на комуникацията и координацията в рамките и между структурните единици на всички нива в административната система; повишаване на прозрачността в работата на държавното обществено осигуряване, управлявано от НОИ в изпълнение на обществената мисия и постигнатите резултати.

Ще се боря и ще предлагам политики и мерки, които трябва да бъдат приемани с консенсус за постигане на по-добра финансова устойчивост на осигурителната система; намаляване на финансовата зависимост от републиканския бюджет; по-добра адекватност на пенсиите; по-ясно открояване на социалното осигуряване от социалното подпомагане; подобряване събираемостта на осигурителните приходи, прецизиране на отделни осигурителни елементи за постигане на повече справедливост и равнопоставеност; развиване на системата за предоставяне на повече услуги чрез електронно правителство; подобряване на контрола върху разходите от осигурителните плащания, включително експертизата на работоспособността".

Христина Митрева е родена на 15 август 1949 г. Дипломира се в ВИИ "Карл Маркс", специалност „Статистика". В периода от 1971-1990 г. работи в Научния център по статистика при ЦСУ, научен сътрудник III-I степен. След това е била в Доброволен пенсионен фонд „България", застрахователно акционерно дружество „България-Живот", главно управление „Социално осигуряване" към МТСП. Тя е главен актюер и главен директор на Главна дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране" в Националния осигурителен институт от 1998 г. до август 2009-а. От август 2009 г. е заместник - министър на труда и социалната политика, като отговаря за социалното осигуряване и социалния диалог, индустриалните отношения, политиката по доходите.