Гърция пред решаващ вот за ратифициране на споразумението с кредиторите
Гърция пред решаващ вот за ратифициране на споразумението с кредиторите / снимка: БГНЕС

Текстът на споразумението между Гърция и международните ѝ кредитори по третия спасителен план бе внесен в гръцкия парламент тази нощ, съобщава парламентът на своя уебсайт.

Текстът на споразумението, който е около 400 страници, е публикуван онлайн, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас призова депутатите да гласуват за сделката. На интернет страницата все още не се уточнява кога народните представители ще го ратифицират. Според гръцки парламентарен източник разглеждането на текста на споразумението в парламентарните комисии може да е в четвъртък, а гласуването в пленарната зала да е в нощта на четвъртък срещу петък.

Гърция и нейните кредитори са под натиск да финализират сделката до 20 август, когато Атина трябва да плати 3,4 млрд. евро на ЕЦБ.

Преговорите между страните се водеха в продължение на две седмици в хотел в центъра на Атина и приключиха с 22-часов маратон, без да се заговори за каквито и да е спорове. ЕК обясни, че постигнатото споразумение е на техническо ниво. "Това, с което не разполагаме е политическо споразумение", заяви говорител на Комисията. Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос пък поясни вчера, че има един-два детайла, които все още трябва да се уредят по споразумението.

Според споразумението за периода 2015 - 2018 г. Гърция си поставя цел да има първичен дефицит от 0,25 процента от БВП през 2015 г., а после първични излишъци от 0,5 процента от БВП през 2016 г., от 1,75 процента от БВП през 2017 г. и от 3,5 процента от БВП през 2018 г. Първоначално се смяташе, че Гърция трябва да има излишък през всяка година.

Споразумението идва след месеци на ожесточени преговори между кредиторите и лявата партия СИРИЗА, която дойде на власт през януари с обещание да сложи край годините на болезнени строги икономии.

Комунистическият синдикат ПАМЕ призова гърците да протестират в четвъртък срещу спасителния план, който е възприеман като Армагедон за работниците и народната класа.

Източник: БТА, БГНЕС