Гърция отърва фалита, страните от еврозоната одобриха спасителен план
Гърция отърва фалита, страните от еврозоната одобриха спасителен план / снимки: Reuters

След повече от 12 часа преговори министрите на финансите на страните от еврозоната постигнаха днес споразумение да предоставят на Гърция заеми за още 130 млрд. евро, за да я спасят от фалит, съобщиха световните агенции.

Веднага след новината еврото се покачи с 0,7%, достигайки стойност от 1,328 спрямо долара.

Дипломат от Европейския съюз заяви, че подробностите на споразумението още се доуточняват. Очаква се то да предвижда намаляване на гръцкия дълг до 120,5% от БВП до 2020 г. Това е почти максимумът, който Международният валутен фонд и страните от еврозоната смятаха за издържан, уточнява БТА.

Споразумението също така би трябвало да даде зелена светлина за облекчаване на дълга от частните инвеститори, които се очаква да понесат значителни загуби по притежаваните от тях гръцки облигации, отбелязва АП.

Гърция трябва да изпълни няколко допълнителни условия до края на февруари, за да си гарантира получаването на новия спасителен заем на стойност 130 млрд. евро. Това заяви премиерът на Люксембург и председател на Еврозоната Жан-Клод Юнкер. „Договорката, която бе постигната между финансовите министри от ЕС, е обвързана с изпълняването на някои допълнителни условия. Така Гърция ще гарантира пред частните кредитори, че ще изпълни параметрите на съглашението и едновременно с това страната ще си гарантира получаването на заема”, коментира Юнкер часове след постигането на договорката за отпускане на допълнителен спасителен заем за Атина.

„Това ще стане, като се въведе нов закон в гръцката конституция, гарантиращ обслужване на плащанията по дълга към партньорите на Гърция в еврозоната. Освен това механизмът на наблюдение на Гърция от страна на ЕС и МВФ ще бъде затегнат, като ще бъде увеличен броят на наблюдаващите финансови експерти от ЕС и МВФ в Атина. За излизане от кризата, ще са нужни и допълнителни усилия от страна на гръцкото общество”, разясни той.

Гърция отърва фалита страните от еврозоната одобриха спасителен план
netinfo

Гръцкият премиер Лукас Пападимос заяви, че е много доволен от полученото съгласие на еврогрупата за безпрецедентния спасителен план, благодарение на който страната ще избегне фалита. Той увери, че обещанията, дадени в замяна на този план, ще бъдат изпълнени след предстоящите предсрочни избори.

„Ние сме много доволни” и от съгласието за опрощаване на 107 млрд. евро от дълга на Гърция от страна на частните банки кредитори, както и от обещанието за публични заеми на сума 130 млрд. евро до края на 2014 г.”, заяви Пападимос пред представители на медиите след срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

В замяна на това Атина пое ангажимент да предприеме болезнени мерки за бюджетни икономии и да реформира своята икономика. „Ние трябва да реализираме програмата навреме и по ефикасен начин”, подчерта гръцкият премиер. Сегашното правителство „е решено да направи това и аз съм убеден, че след изборите правителството ще прояви същата решимост да приложи програмата, защото това е в интерес на гръцкия народ”, добави Пападимос, цитиран от БГНЕС.

Предсрочните парламентарни избори в Гърция по принцип трябва да се състоят през април. Европейските партньори на Гърция получиха уверенията на двете основни партии - социалистите от ПАСОК и консерваторите от Нова демокрация, че ще изпълнят обещанията си включително след изборите.

Гърция отърва фалита страните от еврозоната одобриха спасителен план
netinfo

Още преди решението директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард похвали усилията на Гърция. „Очевидно е, че Гърция положи огромни усилия. Длъжни сме да продължим да работим”, заяви тя. Преди изхода на разговорите своя оптимизъм не криеше и гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, който изрази надежда, че Европа ще даде зелена светлина. То все пак се надяваше Европа да отпусне всички 230 млрд. евро, от които страната му се нуждае.

Вчера в Брюксел Амадеу Алтафаж, говорител на комисаря по икономическите и валутни въпроси на ЕС Оли Рен коментира пред гръцките медии, че вторият спасителен пакет за Гърция ще се отрази положително на всички слаби страни от еврозоната.

На въпрос дали е ясно откъде ще бъдат съкратени 325 млн. евро в държавния бюджет на Гърция, говорителят на Комисията отговорил, че гръцките власти ще трябва да обяснят как ще покрият дупката, която се представя като цел на бюджетния дефицит за 2012 г., припомняйки, че дупката е била 3 млрд. евро тази година.