Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи превозвачи
Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи превозвачи / снимки: Reuters

 Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите превозвачи, след като правителството издаде заповед за гражданска мобилизация, която да ги принуди да се върнат на работа, предаде агенция Асошиейтед прес.

Сблъсъците възникнаха, когато днес около 500 превозвачи се събраха на протест пред транспортното министерство.

Протестиращи казват, че няма директно да се противопоставят на правителствената заповед, но че ще продължат протеста си чрез различни форми на неподчинение.

Заповедта за гражданска мобилизация бе издадена на третия ден от обявяването на стачката, а решението за нея бе оповестено от премиера Георгиос Папандреу, съобщиха гръцки медии. Правителството прибягна до тази мярка, за да се нормализира снабдяването на страната с горива и продукти, пише БТА.      

Недостигът на бензин създаде огромни проблеми в страната. Протестът доведе и до проблеми със снабдяването с хранителни продукти на островите и в други райони в разгара на туристическия сезон. Туропетарори и хотелиери също се оплакаха от последствията.

"Стачката предизвика сериозни проблеми в обществения и икономически живот и застрашава общественото здраве заради липсата на достатъчно гориво, храни и лекарства," посочи правителственият говорител Йоргос Петалотис в изявление, цитирано от Ройтерс.

Хиляди стачкуващи превозвачи стоят от понеделник в камионите си, наредени в колони на магистралите, за да протестират срещу плановете за либерализиране на сектора, ключова реформа от спасителния пакет на ЕС и МВФ за изваждане на Гърция от кризата.

Сега шофьорите имат 24 часа, за да се върнат на работните си места или рискуват да бъдат задържани или да им бъдат отнети лицензите.

Някои синдикалисти заявиха, че ще игнорират заповедта. "Няма да се подчиним. Нека да дойдат и да вземат камионите ни, ако искат" заяви синдикалистът Спирос Капетаниос.

Екип на ЕС, МВФ и Европейската централна банка е в Гърция, за да проучи напредъка в прилагането на договорения план и да реши дали да отпусне през септември на Гърция следващия транш в размер на 9 милиарда евро.

Планът изисква от Гърция до септември да отвори сектора на товарните превози за по-голяма конкуренция, както и да приеме законодателство, чрез което да либерализира други затворени професии, като например адвокати и архитекти, до юни 2011 г.

Товарните превози са една от най-затворените професии в Гърция и от десетилетия не са били издавани нови лицензи. Според някои икономисти отварянето на сектора може да понижи цените на тези услуги и да увеличи БВП с един процентен пункт на година.