Тази сутрин бизнесдамата от Пазарджик се срещна с премиера Борисов
Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ
96434
Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ
  • Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ
Гинка Върбакова е склонна държавата да има участие в сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това обяви бизнесдамата от Пазарджик след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет тази сутрин.

"Ако това ще успокои крайните потребители, да, склонна съм държавата да има участие в сделката, склонна съм да прехвърля договора си, стига продавачът да е съгласен", увери още собственичка на "Инерком България" - дружеството, което купува активите на ЧЕЗ в България. "Заминавам като представител на моите компании, за да запозная продавача с обстановката и да водя разговори по договора, който имаме", добави тя.

"Финансирането е напълно публично. Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие. Няма участие на български банки във финансирането", увери бизнесдамата.

БГНЕС


"Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием", заяви Върбакова.

"Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с продавача", уточни още тя.

Две комисии в парламента правят изслушване по сделката с ЧЕЗ
 
На срещата при Борисов присъстваха също финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. Пред журналистите пък Гинка Върбакова уточни, че се запознала с премиера Борисов именно тази сутрин.  
 
Владислав Горанов каза, че разговорите са на твърде предварителен етап. "Държавата има възможността през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Тук говорим за една сделка подготвяна извън държавата между частни субекти и сме в деликатна ситуация", заяви финансовият министър.

В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете уведомени, увери медиите Горанов за бъдещите действия на правителството.
 

БГНЕС


Борисов иска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство за сделката с ЧЕЗ

Днес предстои Комисията по енергетика съвместно с Комисията за контрол над службите за сигурност да изслушат всички страни по сделката за ЧЕЗ. Депутатите ще изслушат информацията от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавната агенция „Разузнаване“ във връзка с покупко-продажбата на активите на ЧЕЗ Груп в България.
 
На заседанието на двете комисии е поканена и собственичката на фирмата купувач „Интерком” Гинка Върбакова. От ГЕРБ съобщиха, че е поканен и представител на администрацията на президента.
БГНЕС, Фокус