ГЕРБ загубили шанса си за втори мандат
ГЕРБ загубили шанса си за втори мандат / снимка: БГНЕС, архив
ГЕРБ загубили шанса си за втори мандат
61515
ГЕРБ загубили шанса си за втори мандат
  • ГЕРБ загубили шанса си за втори мандат

Освобождаването на финансовия министър Симеон Дянков е опит на управляващите да си измият ръцете. Това заявиха от НДСВ. Председателят на партията Христина Христова обяви, че оставката на Дянков е пореден номер на премиера Бойко Борисов. Според нея управлението на ГЕРБ е загубило и шанса си за втори мандат. По думите на Христова, не само Симеон Дянков, а цялото правителство трябва да подаде оставка заради невъзможността да се справи с общественото недоволство и проблемите, възникнали с елекрторазпределителните дружества.

Според председателят на НДСВ Христина Христова учудени от оставката на финансовия министър Симеон Дянков няма. По думите й за четири години Дянков не е намерил начин да използва държавния бюджет, за да стимулира икономиката на страната: „Това е министърът, който най-малко седем пъти ни „извади от кризата". Четири години не намери начин, не можа да бъде на такова ниво професионалист, че да се използва държавния бюджет за инструмент за стимулиране на икономиката в България. Министър-председателят е отговорен, каквото и да прави - лява, дясна ръка да маха и т.н., в крайна сметка той е отговорен за всичко, както всеки ръководител".

Председателят на Съвета по вътрешен ред и право на НДСВ Минчо Спасов заяви, че национализация на ЕРП-тата би била фатална за демокрацията в България: „Те искат да национализират, а това, което се изисква от ЕК, е отделяне и обособяването на операторите на преносните системи. Всеки от тези оператори ще е длъжен да пренася енергията, която са договорили търговците с нас при еднакви условия. И това трябваше са стане в изпълнение на третия енергиен пакет през март 2011 г. В българската държава частната и държавната собственост са напълно равнопоставени и национализация е напълно недопустима".

Според НДСВ не само председателят, а цялата Комисия по енергийно и водно регулиране трябва да се избира от парламента.