Газпром размаха пръст на Украйна, напомни за кризата от 2009-а
Газпром размаха пръст на Украйна, напомни за кризата от 2009-а / снимка: БГНЕС

Дълговете на украинската компания „Нафтогаз" към руския гигант „Газпром" са нараснали до 1,89 милиарда долара, е заявил пред журналисти ръководителят на руската компания Алексей Милер, предаде Интерфакс.

„На практика това означава, че Украйна е прекратила плащанията окончателно. Това е в пълно противоречие с договорите и международните търговски практики. Ние винаги сме изпълнявали и ще продължим да изпълняваме нашите задължения, но не можем да доставяме газ безплатно. Или Украйна ще погаси дълга си и ще започне да плаща текущите доставки, или ще се стигне до ситуацията от 2009-а година", е казал още Милер, пише агенция Фокус.

По-рано през деня в САЩ членове на американската Комисия по енергетика и търговия внесоха законопроект, разрешаващ износа на втечнен природен газ в страните от Източна Европа, включително Украйна, за да намалят зависимостта от доставките на руски газ.

"Събитията в Украйна подчертаха предизвикателствата с износа на природен газ. С одобрението на този закон ние изпращаме ясно послание, че САЩ възнамеряват да се възползват изцяло от енергийните си ресурси не само за своите собствени нужди, но и за гарантиране на доставките на газ за нашите съюзници. Така ще намалим влиянието на Русия", заяви председателят на Комисията Фред Ъптън.

След като бившият украински президент Виктор Янукович бе свален от власт, Газпром заяви, че цената на синьото гориво за Украйна няма да бъде намалена от началото на април, както предвиждаха договорки между Москва и Киев от есента на миналата година. От няколко дни  Газпром също така настоява Киев да уреди газовите си дългове. Европейската комисия пък прие пакет от мерки в помощ на Украйна, сред които са предвидени средства за уреждане на задълженията за синьо гориво.

В сряда българският премиер Пламен Орешарски заяви, че няма основание да се притесняваме от спиране на газовите доставки и посочи няколко аргумента в подкрепа на твърдението. От икономическото министерство пък съобщиха, че в хранилището в Чирен са нагнетени 200 млн. куб. м газ, които биха стигнали за месец и половина, а като се вземе предвид и родният добив, вероятно газът при налагане на ограничения ще стигне за около два месеца.