Гафът с пробното преброяване изхвърли двама зам.-шефове от НСИ
Гафът с пробното преброяване изхвърли двама зам.-шефове от НСИ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Гафът с пробното преброяване изхвърли двама зам.-шефове на НСИ
32576
Гафът с пробното преброяване изхвърли двама зам.-шефове на НСИ
  • Гафът с пробното преброяване изхвърли двама зам.-шефове на НСИ

 „Гафът" с въпросите в електронната карта за пробното преброяване на населението струва постовете на двама от заместник-председателите на Националния статистически институт. Правителството освободи от длъжност Мустафа Зинал, който отговаряше за демографските изследвания на института и Галина Гойчева-Лукарска, която се занимава с информационното осигуряване. И двамата са подали оставки, като след решението на кабинета, договорите им като зам.-председатели на НСИ се прекратяват предсрочно. Преди седмица заради казуса с неточните формулировки за етническия произход на гражданите, оставка подаде председателят на статистиката Мариана Коцева, но оставката й не беше приета. ВМРО и Атака бяха след партиите, които реагираха най-остро, след като в графа „други" в електронния вариант на анкетната карта за преброяването, беше включено като етническа група и понятието „българо-мохамедани".

„Не се чувствам виновен за случилото се, но съм готов да понеса отговорността си като един от ръководителите на института", коментира за Дарик Мустафа Зинал. Според него един „технически въпрос", несъгласуван с ръководството на НСИ, се е превърнал в политически проблем. Ето какво каза още отговори освободеният зам.-председател на института на въпроса чувства ли се жертва на скандала, свързан с преброяването:

Жертва е силна дума. В крайна сметка всеки трябва да поеме своята отговорност. В случая става дума за намерение, което беше заложено в тестването на пробното преброяване и най-вече във вариант електронно преброяване, което за първи път се въвежда. В случая експерти, които си коментираха между ИТ-специалисти и демографи методолози, без да сведат до знанието на ръководството, да спазват субординация - мен като ресорен и в последствие председателя на НСИ, те са счели за улесняване уж на преброителя да въведат падащо меню. А в преброителната карта на хартиен носител има три основни групи плюс места „други". И ние до последно знаехме, че така ще бъде и електронният формуляр. Учудването ни беше голямо, когато видяхме, че в падащо меню излизат 36 и повече групи и етноси и допълнително още други. В това, което отправихме до премиера, аз написах, че не чувствам вина, но бих понесъл съответната отговорност като ръководител. Казахме, че разчитаме на обективната преценка на премиера. Щом крайното решение е такова, ние ще се съобразим с него.