Европарите трябва да бъдат инвестирани, не похарчени
Европарите трябва да бъдат инвестирани, не похарчени / снимка: Sofia Photo Agency, Kамелия Атанасова
Фатално важно е за България да даде достатъчно доказателства, че няма системен проблем с усвояването на европейските фондове. Това заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на празника за Деня на Европа – 9 май. Европейската комисия иска да види от нас, че това са състезателни пари, а не просто пари, които трябва да бъдат похарчени, допълни министър Грънчарова.

Министър Грънчарова за спрените европейски пари: „Може би има някои несъвършенства в процеса за усвояване на още предприсъединителните средства. Сега е моментът да ги преодолеем. Това са средства, които трябва да бъдат инвестирани, те не трябва да бъдат похарчени”.

За дублирането на функции с вицепремиера Меглена Плугчиева: „Министърът по европейските никога, нито в условия на преговори, нито в условия на членство не се е занимавал с европейските фондове. Вицепремиерът Плугчиева има много повече правомощия на полето на координиране на отделните ведомства, които практически ще организират усвояването на тези средства”.

За предупредителните писма от Брюксел: „България е на второ място по изпълнени задължения за хармонизация на своето законодателство в целия Европейски съюз. Толкова сме фокусирани върху това да гледаме на себе си като на лошите ученици, че трябва да правим всичко възможно, за да правим известни малките или големи успехи, които имаме”.