ЕС засега няма готовност да отпусне финансова помощ на Гърция
ЕС засега няма готовност да отпусне финансова помощ на Гърция / снимка: Reuters

Първият ден на Европейския съвет в Брюксел показа, че ЕС засега няма готовност да отпусне финансова помощ на Гърция, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на шведския премиер Фредрик Рейнфелд финансовото състояние на Гърция е "вътрешен проблем, за решаването на който трябва да се вземат вътрешни решения".

Агенцията цитира представители на гръцката делегация в Брюксел, оглавявана от премиера Георгиос Папандреу, които не изключват възможността Атина да поиска финансова помощ от ЕС. Въпросът за финансовите проблеми на Гърция оглави неофициалния дневен ред на първия ден от Европейския съвет, след като по-рано тази седмица международната рейтингова агенция Фич понижи кредитния рейтинг на страната до най-ниското равнище в еврозоната, отбелязва ДПА.

Представители на ЕС заявиха, че гръцкото правителство трябва да положи усилия да овладее финансите на страната, преди ЕС да обмисли възможността да й отпусне финансова помощ. "Гърция първо трябва сама да предприеме правилните стъпки", посочи германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Лидерите на ЕС обаче опровергаха опасенията, че Гърция се е запътила към банкрут. "Има някои предположения, че страната е пред банкрут, но аз лично не съм забелязал подобно нещо", заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Германският канцлер Ангела Меркел също отхвърли тази възможност, но подчерта, че проблемът засяга целия Европейски съюз, отбелязва БТА.

Безпокойството във връзка с държавните финанси на Гърция нарасна, след като новото правителство на Георгиос Папандреу обяви, че тази година бюджетният дефицит ще бъде много по-висок от очакваното и ще достигне около 12,7 процента от БВП на страната - много над 3-процентния праг, определен от ЕС, и с 6 процента повече от предишните прогнози.