Енергийната комисия гласува мерки за намаляване цената на тока
Енергийната комисия гласува мерки за намаляване цената на тока / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Енергийната комисия гласува мерки за намаляване цената на тока
64883
Енергийната комисия гласува мерки за намаляване цената на тока
  • Енергийната комисия гласува мерки за намаляване цената на тока

Енергийната комисия в парламента прие на първо четене пакет от законодателни мерки, целящи намаляване на цената на тока.

Те са в два закона - за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници.
Комисията обаче отхвърли законодателно предложение на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, свързано с избирането на председател на ДКЕВР с две трети мнозинство.
Според енергийния министър Драгомир Стойнев и депутати от мнозинството подобна промяна е противоконституционна.

Промените в двата енергийни закона, предложени от Коалиция за България и ДПС, целят намаляване на цената на тока, обобщават мерките, представени вчера от ресорния министър, чрез които трябва да се изпълни обещанието на правителството.

Заседанието на енергийната комисия в парламента премина под викове „Оставка", „Мафия" и „Долу ДПС", идващи от протеста на Националния фронт за спасение на България. Депутатите се събраха още в деня, когато бе сформирана комисията, но в заседанието не участваха депутати от ГЕРБ.

Въпреки че формално предложенията от Коалиция за България и ДПС са внесени от депутати от двете парламентарни групи, те бяха представени от ресорния министър Драгомир Стойнев.

Явор Куюмджиев от Коалиция за България, който е един от вносителите, обясни, че мерките са припознати заради спешната необходимост от прилагането им. И все пак сподели притесненията си:

„С оглед на критичната ситуация и наближаващия 1 юли, в който трябва да се променят цените, искрено се надявам, че това е последният случай, в който се случва подобно припряно и пришпорено одобряване на каквото и да било. И участието на експерти от Народното събрание, които имат знанията, опита, би трябвало да бъде използвано в по-голяма степен".

От своя страна, енергийният министър Драгомир Стойнев представи седемте мерки, които бяха оповестени още вчера.

Те трябва да доведат до намаление на цената на тока с до 5 на сто. Сред тях са намаляването на студения резерв и оптимизиране на разходите на всички дружества по системата. Сериозен акцент министър Стойнев постави върху износа.

"Ние от един от най-големите производители на електроенергия, държава, която изнасяше, която печелеше, от една година, чрез една изключително недалновидна политика - тъй като е взето решение за едни допълнителни добавки, утежнихме такса износ, която в момента е 17 евро. При положение, че в голяма част от страните, които ни заобикаляттят, варира между 5-6 евро, а някои нямат никаква такса износ. Българският износ е спрян. Това означава, че производствените мощности не са натоварени, което от своя страна води до по-малки поръчки към мините, което от своя страна води до по-малко работа за миньорите. В момента миньорите са притеснени, защото усешщат, че не работят достатъчно", коментира министърът.

На заседанието присъстваха и голяма част от членовете на ДКЕВР. Председателят на комисията Анжела Тонева подчерта, че трябва да се постигне баланс, както между отделните производители, така и между интересите на крайния потребител и бизнеса.

"Изключително важно е да намерим възможността за допълнителни приходи поне за тази година в електроенергетиката, тъй като действащите цени не отразяват изключително голямото нарастване на т.нар. зелени централи и разходите, свързани с тяхното покриване. Независимо как ще бъдат отразени в цените, са факт. В случай, че трябва да бъдат заплащани от доставчиците според мрежата, към която са присъединени, е важно да се намери възможност за подпомагане на този процес, при който да няма такъв рязък скок в крайните цени. И считаме, че при реализирането на всички тези обстоятелства е възможно да облекчим сметките на крайните потребители", добави Тонева.

След заседанието министър Стойнев отказа да отговаря на въпроси за ВМЗ Сопот, въпреки че по-рано днес кабинетът прие доклад със спешни мерки за предприятието. Тъй като част от тях са засекретени, те не бяха представени пред медиите.