Емил Хърсев: Не пречете на бизнеса
Емил Хърсев: Не пречете на бизнеса / снимка: Sofia Photo Agency

През следващата година има предпоставки за растеж, защото вече повече от пет години се намираме в ситуация на едно съществуване на икономическото дъно. Въпросът е кога точно ще се проявят тези предпоставки. Това мнение изразява в коментар за БГНЕС финансистът Емил Хърсев.

Той изразява съжаление, че за момента все още няма сериозни данни за промяна на тенденцията в икономиката. "Става дума за тенденцията на депресия, която наблюдавахме през последните пет години. Вярно е, че НСИ публикува данни за ноември, които са твърде оптимистични, но да не забравяме, че това са данни само за един месец. Трябва да разполагаме с последователни данни в една и съща посока за по-дълъг период от време /стандартния е шест месеца, но поне да бъдат два-три месеца/, за да твърдим, че тенденцията се е променила", казва той.

Растежът зависи и от развитието на международните пазари, защото България е една много отворена икономика, както и от нейната конкурентоспособност, обяснява специалистът. Според него единственото, което правителството на Пламен Орешарски трябва да прави през следващата година, е да не пречи и да не създава предпоставки за риск в икономиката.

"Заплахите пред националното стопанство са свързани с възможния икономически хаос и с оказване на натиск върху бизнеса с проверки, т.е. обичайните за България груби способи за дискредитиране на бизнеси. Подобни неща сме виждали често в миналото и това са опасение, които може да има всеки нормален бизнес. Да се надяваме, че това няма да бъде практиката на това правителство, а и то самото го заяви", казва Хърсев.