ЕК търси универсално решение за удължаване на сроковете по ФАР и ИСПА
ЕК търси универсално решение за удължаване на сроковете по ФАР и ИСПА / снимка: БГНЕС
ЕК търси универсално решение за удължаване на сроковете по ФАР и ИСПА
22765
ЕК търси универсално решение за удължаване на сроковете по ФАР и ИСПА
  • ЕК търси универсално решение за удължаване на сроковете по ФАР и ИСПА

Европейската комисия търси универсално решение за удължаване на сроковете по програмите ФАР и ИСПА, което да бъде приложимо и за останалите страни членки на Европейския съюз, които имат аналогични проблеми с усвояването на средства от кохезионния фонд. Това съобщи пред журналисти еврокомисарят по регионална политика Павел Самецки, след среща с премиера Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков и Росен Плевнелиев. До няколко седмици се очаква ЕК да излезе с конкретно решение по този въпрос - допълни още той." Имаме разбирането на ЕС да започнем изграждането на магистрала "Тракия" без да сме напълно готови, каза от своя страна Бойко Борисов.

Еврокомисар Самецки не бе щедър на обещания, но успокои, че България не е единствената държава в ЕС, която иска удължаване на сроковете за програми, които се изпълняват със средства от Кохезионния фонд. Същите проблеми имат Испания, Португалия, Полша и Чехия.

„Те също имат проблем със усвояването на тези средства навреме. Те също искат да се удължи крайният срок, но това означава, че финансирането трябва да се разпредели във времето. Трябва да разгледаме проблема във всички страни членки и да намерим универсално решение. Важно е да запомним, че заради удължаването на срока ще има допълнително финансиране главно от нетните платци. Все още преговаряме относно най-правилното решение, в следващите седмици ще го намерим", каза Самeцки.

Страната ни има подкрепата на ЕК, коментира регионалният министър Росен Плевнелиев. По отношение на ИСПА и ФАР - да, възможно е удължаване на сроковете, но ние трябва да си свършим нашето домашно, каза министърът.

От своя страна премиерът Бойко Борисов увери, че сме готови да стартираме изграждането на отсечката Стара Загора - Нова Загора от автомагистрала „Тракия", като припомни горчивия опит със строителството на АМ „Люлин". „Пуснали са я Европейската комисия, след пет месеца е дадено строителното разрешение. Но аз уверих еврокомисаря, че ще се справим и за да не губим няколко месеца, молим да стартираме предварително лот 2, като, разбира се, спазваме абсолютно всички процедури, които законодателството изисква", каза министър-председателят.