ЕК ни предупреди за доклада за възобновяемите енергийни източници
ЕК ни предупреди за доклада за възобновяемите енергийни източници / netinfo

Писмо от Европейската комисия във връзка с изискванията относно насърчаване на производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на вътрешния електроенергиен пазар е било получено днес в Министерството на икономиката и енергетиката, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Директивата изисква от държавите-членки да представят не по-късно от 27 октомври 2007 г. доклад, който включва анализ на постигнатия успех при осъществяването на националните цели. В писмото се посочва, че ЕК не е получила доклада на България за производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и се дава срок от два месеца за получаването на доклада.

Докладът на българската страна е готов и ще бъде изпратен до 10 дни на Европейската комисия, заедно с информация за причините за закъснението. За целите на този доклад е необходимо събирането, обработването и анализирането на големи масиви от информация за: разполагаемите ресурси на ВЕИ, алтернативни енергийни източници /АЕИ/ и биогорива, възможния за използване технически потенциал, производителите на енергия от ВЕИ и АЕИ и на биогорива, инициирани и в етап на реализация проекти за оползотворяване на ВЕИ, АЕИ и производство на биогорива.