ЕК и Станишев си противоречат за АЕЦ „Козлодуй”
ЕК и Станишев си противоречат за АЕЦ „Козлодуй” / снимка: БГНЕС
ЕК и Станишев си противоречат за АЕЦ „Козлодуй”
17889
ЕК и Станишев си противоречат за АЕЦ „Козлодуй”
  • ЕК и Станишев си противоречат за АЕЦ „Козлодуй”

Според премиера Сергей Станишев председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу е подчертал, че страната ни има основания да иска допълнителна компенсация за спрените 3-и и 4-и реактори на АЕЦ „Козлодуй”. Станишев заяви това във видеоконферентна връзка от Брюксел.

Ето какво още каза министър-председателят:
 
Не виждам основание други страни членки, които спряха своите атомни реактори по-късно, да получават компенсации до 2013 година, а подкрепата за АЕЦ „Козлодуй” да изтече през 2009 година. Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу подчерта, че България има основание да иска допълнителна компенсация. В момента, подчерта председателят на ЕК, Комисията обмисля възможностите за удовлетворяване на българското искане за допълнително финансиране и аз смятам тази негова позиция за много важен успех на България, тъй като се отчитат, приемат нашите аргументи за обосновани. Това рязко увеличава възможностите това да се случи при прегледа на бюджета на ЕС. Вчера вашите колеги в Брюксел ми поставиха въпроса за сумата – тя действително зависи от конкретните оценки и от един преговорен процес. В ЕС всичко се преговаря.
 
Говорителят на Европейската комисия Марк Грей опроверга думите на Сергей Станишев, като заяви, че председателят Барозу не е изразявал подкрепа за това България да получи допълнителни компенсации за спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй”.  Грей поясни, че Еврокомисията ще разгледа предложението на Станишев, но напомни, че това е решение за страните членки, не за Комисията.