Дунарит може да продължи да изнася продукция засега
Дунарит може да продължи да изнася продукция засега / снимки: БГНЕС

Засега "Дунарит" може да продължи да изнася продукцията си до окончателното произнасяне на съда. Това коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски по темата със спрения лиценз на предприятието за военни боеприпаси.

В отговор на въпрос Лукарски каза, че по въпроса за отнемането на лиценза на предприятието Министерството на икономиката не е страна, такава е Междуведомственият съвет. Този съвет днес ше заседава и решението му ще е да не обжалва решението на съда, според което се спира решението за отнемане на лиценза, каза Лукарски. Така след като съдът е спрял решението за прекратяване на лиценза, то значи към настоящия момент предприятието може да продължи да изнася продукцията си, коментира Лукарски. Това обаче ще е така до произнасянето на съда по съществото на спора дали е правилно решението на междуведомствения съвет или не, добави той.

По време на пресконференция за представянето на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" Лукарски бе запитан за изпълнението на старата програма. Договорените средства по нея са 2.235 млрд. лв., от тях приключените проекти са на стойност 817 млн. лв. или 35 процента от договорените средства, съобщи Ивелина Пенева, и.д. заместник-главен директор на дирекция "Европейски фонд за конкурентоспособност" .

В процес на изпълнение са договори на обща стойност 1.5 млрд. лв. Това е един голям остатък, който предстои да бъде заявен и да очаква плащане от Брюксел до края на тази година, а в същото време започва и новата оперативна програма, каза Пенева. Затова икономическото министерство е предприело мерки за оптимизиране на процедурите и за наблюдение на рисковите проекти, както и своевременно подпомагане на бенефициентите, добави тя.

Всички дейности по проекта за изграждане на София Тех Парк се движат по график и трябва да приключат към ноември 2015 г. , каза в отговор на въпрос министър Божидар Лукарски. Той съобщи, че на проекта не са налагани и няма да бъдат налагани финансови корекции.

Източник: БТА