Дянков оставя 3,9 млрд. лв. фискален резерв
Дянков оставя 3,9 млрд. лв. фискален резерв / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков оставя 3,9 млрд. лв. фискален резерв
61555
Дянков оставя 3,9 млрд. лв. фискален резерв
  • Дянков оставя 3,9 млрд. лв. фискален резерв

От малката постна пица до поискана оставка заради земеделските субсидии - това е пътят на Симеон Дянков за близо четири години във финансовото министерство. Само няколко месеца преди края на мандата на кабинета „Борисов" премиерът направи това, за което са настоявали неведнъж представители на различни сфери - и от синдикатите, и от бизнеса: поиска оставката на Симеон Дянков и я получи. Кои са най-запомнящите се моменти от работата на Симеон Дянков?

Емблематична за Дянков ще остане фразата „пари срещу реформи", макар и често да му се налагаше да дава пари не по негово желание, а по заповед на премиера Бойко Борисов. За проблемите в хазната стана ясно още от първия бюджет на Дянков, който бе и първият за България, актуализиран в средата на годината - бюджетът, известен като „малка, постна пица". „Постна е, да, защото хем е малка, хем нямаме много пари за украски, но поне има", описа Бюджет 2010 Дянков.

Конфликтите на Дянков с учените, президента Георги Първанов и земеделския министър Мирослав Найденов също ще бъдат запомнени в работата му. „Президентът, като говори за наука, разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, БАН са феодални старци", каза Дянков за учените от БАН след техни предложения за борба с кризата и изразена подкрепа за идеите им от страна на президента с мандат 2002-2012-а Георги Първанов.

Макар и често Дянков да се хвалеше с по-малък от очаквания дефицит и подобряването на финансовата дисциплина, дори закрепена с пакт, който е по-строг от европейските изисквания, финансовият министър оставя почти празен резерв на наследника си. По последни данни в хазната има 3,9 млрд. лева.