ДПС: Дянков е бушон, да вървим към предсрочни избори
ДПС: Дянков е бушон, да вървим към предсрочни избори / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Позицията на Движението за права и свободи е, че трябва да има оставка на целия кабинет на Бойко Борисов и консултации при президента, за да приеме той функциите си за назначаване на служебен кабинет и предсрочни избори през април тази година. Позицията сподели пред Дарик народният представител от партията Йордан Цонев. Той определи Дянков като бушон в инсталацията на кабинета Борисов и допълни, че хората, които протестират, искат правителството да подаде оставка.

„За да не изгори правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, от късото съединение, което се получи сред българските граждани, тоест протестите, се изгаря централният бушон Симеон Дянков" - така Цонев коментира оставката на Дянков. „Когато в една инсталация има късо съединение, там се поставят бушони, за да не изгори цялата инсталация, а само бушонът. Във всяко правителство централният бушон е министърът на финансите, още повече когато той е вицепремиер и носи отговорност за толкова други неща", допълни той.

Цонев попита защо от правителството излиза именно Симеон Дянков, когото народният представител от ДПС определи като гордостта на ГЕРБ. „Той доведе и въведе финансовата стабилност, преди него ние не знаехме какво е това", коментира иронично Цонев.

По думите на Цонев предсрочните избори никога не са добро за една държава, но управление на такова правителство е още по-голямо зло. „В случая ние не избираме коя от две добрини е по-голямата, а избираме от две лоши неща по-малкото", каза Цонев. Предсрочните избори са изход, защото хората ги искат с протестите си и няма друг начин да бъде удовлетворено тяхното желание, да бъде отпушено напрежението, което трябва да мине през вот на хората, категоричен е Цонев.