Допитването за АЕЦ Белене трябва да се проведе до края на април 2013-а според БСП
Допитването за АЕЦ Белене трябва да се проведе до края на април 2013-а според БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Допитването за АЕЦ Белене трябва да се проведе до края на април 2013-а според БСП
55750
Допитването за АЕЦ Белене трябва да се проведе до края на април 2013-а според БСП
  • Допитването за АЕЦ Белене трябва да се проведе до края на април 2013-а според БСП

Референдумът за строителството на АЕЦ Белене трябва да се проведе до края на април догодина, ако се спазват законно установените срокове след внасянето на събраните близо 800 000 подписи, това мнение изрази депутатът от БСП Мая Манолова. Според нея проверката на служба ГРАО за валидността на подписите може да бъде извършена за месец, а не за три, както твърди регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й ако управляващите препятстват провеждането на допитването, ще си вкарат автогол. Колегата й Антон Кутев смята, че ще се направи опит за отлагане на решението за референдума.

„Най-важният въпрос тук според мен е за парите. Идеята, че 40 млн. или колкото там са го обявили управляващите, че ще струва референдум са много пари, аз считам за меко казано вулгарни. Да, демокрацията може би на някои хора им изглежда скъпо. И сигурно преди това, когато 45 години не се провеждаха избори и се провеждаха формални избори, сигурно така е стояло по-евтино, искам да съобщя официално на управляващите, че това няма да се повтори и не точно Бойко Борисов ще бъде следващият диктатор в България. Референдуми ще има, избори ще има, а 40-те милиона за един референдум са някъде една малка част от единия милиард примерно, който отива годишно в контрабанда на цигари", каза Антон Кутев.

С парите, които отиват за контрабанда на цигари – над един милиард годишно – могат да се провеждат над 250 референдума.

- Антон Кутев, депутат от БСП

„Да бъдат така добри управляващите полицаи да си спрат контрабандата, да си съберат парите, референдумите не са точно това, от което нашето общество трябва да пести в момента", каза Кутев. Той сподели, че е чел как премиерът бил казал на заседание на Министерския съвет, че всеки българин трябва да извади по един Мерцедес и коментира: „Съжалявам обаче Мерцедесът на Бойко Борисов със сигурност не струва по-малко от 100 000 лв."

По изчисленията на Кутев ако се раздели на 8 млн. българи цената на централата, която според него е 8 млрд. лв., то на всеки българин се падат по 1000 лв.