Догодина ще лицензират фирмите за парични преводи
Догодина ще лицензират фирмите за парични преводи / netinfo

Дружествата, които извършват налични парични преводи, ще могат да упражняват своята дейност, само след получаването на лиценз. Това предвиждат промените в закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи, които парламентът прие на първо четене.

Лицензите за извършване на налични парични преводи ще се издават от Българската народна банка. В централната банка ще се подддържа регистър за висчки издедани или отнети лицензи. В момента такъв няма и трудно се събира необходимата информация за платежния баланс.

С въвеждането на лицензионния режим ще се намали нелоялната конкуренция, ще се укрепи стабилността на пазара на паричните преводи и потребителите на тези услуги ще получат по-голяма сигурност.

Това са част от мотивите, с които парламентът прие промените. Предвидени са правила, с които ще се осъществи защита на средствата на клиентите на тези дружества. Фирмите за парични преводи ще бъдат задължени да разполагат по всяко време със собствени средства, като размерът и съотношението им ще бъдат определени от Българската народна банка.

До 5000 лева ще е имуществената санкция, с която ще бъдат наказвани лицензираните дружества, ако нарушават закона. Очаква се окончателното му приемане да бъде в началото на следващата година.