До 31 март институциите ще докладват за финансовия си контрол
До 31 март институциите ще докладват за финансовия си контрол / netinfo

Всяка година до 31 март министърът на финансите трябва да получи докладите за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Това е записано в приетата от правителството Наредба за формата, съдържанието, реда и сроковете за представяне на тази информация.

Отчети ще пишат ръководителите на всички държавни институции с изключение на Сметната палата и Висшия съдебен съвет. Те ще описват всички предприети действия за финансовото управление на организацията, както и тези в които е необходимо това да се направи. На база получените доклади министърът на финансите ще изготвя годишен доклад за финансовото управление и контрол в публичния сектор, който ще е част от годишния доклад за вътрешния контрол в публичния сектор.

Поетите пред Европейския съюз ангажименти за реформа в държавния вътрешен финансов контрол са изпълнени стриктно. Това е записано в одобреният от правителството доклад на министъра на финансите Пламен Орешарски за 2005 година. Вече е въведен децентрализиран модел на вътрешен одит в публичния сектор у нас. С приетите през пролетта на тази година три закона – за финансовото управление и контрол в публичния сектор, за вътрешния одит и за държавната финансова инспекция, са изпълнени ангажиментите на страната ни към ЕС по глава 28 “Финансов контрол”.

От 1 май тази година в публичните организации са прехвърлени 566 делегирани вътрешни одитори от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Звено за вътрешен одит ще бъде създадено и в Държавен фонд "Земеделие", по силата на промените в Устройствения му правилник, които правителството прие. В него е записано създаването на новата структура, която ще осигури работата на Разплащателната агенция.