Цонев: Господин президент, няма да харчим дълга!
Цонев: Господин президент, няма да харчим дълга! / снимка: БГНЕС, aрхив
Цонев: Господин президент, няма да харчим дълга!
65841
Цонев: Господин президент, няма да харчим дълга!
  • Цонев: Господин президент, няма да харчим дълга!

Многократно излаганите аргументи в подкрепа на актуализацията на бюджета не са чути от президента Росен Плевнелиев, което или означава, че има двойни стандарти, или че той трябва да уволни икономическия си екип. Това заяви в интервю за Дарик председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. По думите му частта от актуализацията, върху която е наложено вето – а именно приходната, разходната част и поемането на новия дълг, е сериозно мотивирана, но в изложението си президентът не е дал нито един контрааргумент.

Изпълнението за петмесечието и за шестмесечието не дава основание да се смята, че може да бъде изпълнен планът в приходната му част на бюджета за 2013 година, съставен от екипа на Дянков и приет от ГЕРБ, а именно 1,8 млрд. лв. повече приходи за 2013-а спрямо 2012 година, каза Цонев. Той обясни, че за първата половина на годината са събрани 400 млн. повече, а за втората трябва да се съберат 1,4 млрд. повече, обясни Цонев. Той определи подобни разчети като „абсолютно несериозни". „Толкова глупаво и несериозно е планирана приходната част, че никакви мерки по отношение на събирамеостта не могат да помогнат който и да дойде", каза той.

Цонев припомни, че новият дълг се налага да бъде изтеглен заради заема от февруари в размер на 800 млн. лева и ще бъде сложен във фискалния резерв. „Господин президент, няма да харчим дълга, за десети път ви го казвам", обърна се председателят на бюджетната комисия в парламента към държавния глава. Фискалният резерв е прозрачна величина и всеки ще види за какво се харчи, каза още той.

За разходната част Цонев бе категоричен, че не е разписана перо по перо, защото всеки харч допълнително се мотивира със специално решение на Министерския съвет. „Добре е, когато президентът реши да помага да го прави не с двоен аршин, а по-конструктивно, да се казва истините каквито са и да се слушат аргументите на всички страни, защото аз оставам с впечатление, че аргументите, които изтъкнахме и тези, които му написах обобщено и ясно с цифри, не са чути. Срещу тях няма един контрааргумент", каза Цонев.

Той каза, очакванията продължават да бъдат президентската институция да е коректив в рамките на правомощията си, но да се опитва и да не бъде страна в протестите, защото „не е добре за страната".