Чобанов изнесе данни за раздаването на пари на общини при ГЕРБ
Чобанов изнесе данни за раздаването на пари на общини при ГЕРБ / снимка: БГНЕС
Чобанов изнесе данни за разпределението на пари за общини в мандата на ГЕРБ
70678
Чобанов изнесе данни за разпределението на пари за общини в мандата на ГЕРБ
  • Чобанов изнесе данни за разпределението на пари за общини в мандата на ГЕРБ

За целия си мандат правителството на Бойко Борисов е раздало допълнителен ресурс от 500 милиона лева на общините, като 70 процента от тези пари са били насочени към общини, управлявани от ГЕРБ.

Статистиката беше изнесена от финансовия министър Петър Чобанов във връзка с критиките към сегашния кабинет относно разпределението на средствата за публични инвестиции.

Чобанов подчерта, че при подготовката на тазгодишното разпределение не са зачерквани общини на ГЕРБ, и посочи, че към кметовете от тази партия ще бъдат насочени 36 процента от разходите.

Според статистиката на Петър Чобанов около 90 процента от парите за капиталови разходи, давани на общините през миналия мандат, са отишли в общини на ГЕРБ. Само Столичната община е получила 107 милиона лева по това перо. Друг пример за целенасочено раздаване на средства са отпуснатите в края на мандата 30 милиона лева за нови детски градини, обясни Чобанов. "Всичките отиват в седем общини на ГЕРБ", допълни финансовият министър.

Той припомни, че подходът при тазгодишното разпределение на парите към общините не е бил партиен, и е предвиждал подбор на проекти, включително от общини на ГЕРБ.

"Не можем да кажем, че имаме някакво категорично негативно отношение към населението или към общините като цяло на ГЕРБ, тъй като 36 на сто от целия ресурс съвсем не е малко", коментира Чобанов.

Министърът обясни, че очаква към средата на годината да се освободи финансов ресурс в рамките на програмата, който ще бъде насочен към проекти от списъка на чакащите.