ЧЕЗ: Работниците не могат да спрат тока
ЧЕЗ: Работниците не могат да спрат тока / снимка: БГНЕС

Стачкуващите работници от „ЧЕЗ България” не могат да спрат тока в София и Западна България, съобщи Милена Накова директор „Човешки ресурси” в дружеството. Извънредни екипи от компанията ще работят дори и при ефективни стачни действия, за да се осигури подаването на електроенергия и да се предотвратят аварии.

ЧЕЗ предлага на служителите си увеличение на средната заплата със 17 на сто, което в цифри означава достигане на средна заплата от 652 лв. Профсъюзите обаче настояват за 25 процента повишение на доходите. От компанията се надяват работниците да отстъпят, за да бъде подписано споразумението.

Междувременно мениджърите представиха отрицателен финансов отчет за 2007 година. Оперативната печалба на ЧЕЗ България е намаляла с 15 процента за миналата година спрямо 2006 година. Поскъпването на тока от 1 юли няма да е достатъчно, за да покрие разходите ни, заяви регионалният мениджър на компанията Любош Павлос. От ЧЕЗ искат средно 6 на сто увеличение на тока. За битовите потребители увеличението ще е 9 процента.

Павлос изрази недоволство и от свръхрегулацията на българския енергиен пазар. По думите му над 85 на сто от пазара у нас е в регулация, което сериозно пречи на отварянето на пазара в България.