Българският бизнес ще инвестира в научни проекти и изследвания
Българският бизнес ще инвестира в научни проекти и изследвания / netinfo

Българският бизнес ще инвестира в научни проекти и изследвания, стана ясно след срещата на вицепремиера и просветен министър Даниел Вълчев с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Бизнесът ще си партнира с научните звена в четири приоритетни области, обясни Иво Прокопиев – председател на КРИБ: „Това са алтернативни енергийни източници и енергоспестяващи технологии. Вторият приоритет са биотехнологии и хранително-вкусова промишленост. Третият сектор – сферата на високите информационни технологии, и четвъртият приоритет – опазване на околната среда”, каза Прокопиев.

За тази година бюджетът на Фонд „Научи изследвания” е 60 милиона лева. За конкретни проекти бизнесът е готов да финансира от 25 до 50 процента. Даниел Вълчев съобщи, че има нужда от програма, с която да се финансира „докторантури, ефективно работещи в предприятията хора, които имат научен потенциал, желание за научна реализация, нещо, което съществува в много държави в света. На второ място създаването на няколко, може би три или четири, нови научни и високотехнологични центрове в страната, може би свързани със съответните приоритети”, добави още Вълчев.