Бургаските миньори прекратиха стачката, изплащат заплатите им
Бургаските миньори прекратиха стачката, изплащат заплатите им / снимка: БГНЕС

Работещите в Мина "Черно море" прекратиха стачката си, след като стана ясно, че забавени техни възнаграждения ще бъдат изплатени.

"Топлофикация Сливен" ЕАД ще преведе на "Мина Черно море - Бургас" ЕАД сума в размер на 360 000 лв., с която ще бъдат изплатени остатъкът от заплатите на миньорите за октомври и аванс в размер на 550 лв. на човек за ноември, съобщават от КНСБ.

43-ма работници в бургаската мина "Черно море" протестираха под земята. Причината за спонтанната стачка - неизплатени заплати. Стачкуващите заявявиха, че няма да излязат на земята, докато не получат възнагражденията си.

Миньорските профсъюзи заявяват, че забавянето на работните заплати точно преди Коледните и новогодишни празници представлява безотговорно поведение. Синдикатите настояват за стабилизиране на енергийния сектор в страната, за да не се повтарят подобни случаи.

За втори път през последните три месеца работещи в мината стачкуваха заради неизплатени заплати. През септември стотина работещи в мината протестираха, като престояха около 40 часа под земята. Веригата за изплащане на заплатите тогава отведе през ТЕЦ-Сливен до държавната Национална електрическа компания. Тогава миньорите взеха по две заплати, а с по една изплатена останаха работещите в администрацията. Последните пари, които са получили миньорите, са аванси през октомври.